OCC’s eerste uitgave van de Guidance for Stablecoins brengt meer vragen met zich mee

Eerder deze week ontvingen de emittenten van stablecoin een geruststellend bericht van enkele van de belangrijkste Amerikaanse financiële toezichthouders: het parkeren van uw fiatreserves bij banken is een goede zaak.

Op maandag gaf de Comptroller of the Currency (OCC), onder het Amerikaanse ministerie van Financiën, officiële richtlijnen uit waarin wordt verklaard dat nationale banken en federale spaarverenigingen reservefondsen kunnen aanhouden voor emittenten van stabiele munten. Het was een signaal voor deze emittenten om door te gaan met wat ze al jaren doen.

De dollar-gesteunde markt voor stabiele munten is het afgelopen jaar bijna verviervoudigd in omvang – van ongeveer $5 miljard in september 2019 tot ongeveer $19 miljard op dit moment – waarbij een groot deel van die rijkdom wordt gedekt door reserves die op bankrekeningen worden aangehouden. Een groot deel van deze groei werd gedreven door de internationale vraag naar dollars en door de steeds geavanceerdere financiële instrumenten die bovenop de publieke blokketentechnologie worden gebouwd. Sinds het ontstaan van de markt voor stabiele valuta’s bestaat er echter een zekere ambiguïteit op het gebied van de regelgeving.

De nieuwe uitspraak, de eerste federale richtlijnen die zijn uitgegeven met betrekking tot stablecoins, voegt legitimiteit toe aan de bloeiende marktsector en baant de weg voor meer banken om het ecosysteem in te gaan, zeggen de industriecommentatoren. Toch is het onduidelijk of het mandaat op korte termijn enige betekenis zal hebben.

“Als je geen begeleiding hebt van de bankentoezichthouder over hoe banken kunnen deelnemen aan die regelingen – of liever gezegd, regelingen – dan zou dat de groei beperken. Het maakt de weg vrij voor groei”, zei Jeremy Allaire, CEO van Circle over Zoom. “Maar het verandert niets aan de manier waarop Circle vandaag de dag werkt.”

Allaire is niet alleen in zijn denken. “De brief wijst op een positief sentiment dat afkomstig is van een top overheidsinstelling,” zei Kristen Smith, oprichter van de Blockchain Association, een D.C. crypto-belangengroep. “Zal het grote praktische veranderingen hebben voor de manier waarop fiat-backed stablecoins werken? Waarschijnlijk niet.

Nog steeds niet beantwoord is de vraag of het mandaat voldoende zal zijn om bij de nationale banken aan te trekken. Net als bij de brief van de OCC deze zomer waarin wordt verklaard dat federaal gereguleerde banken crypto kunnen bewaren, zal het simpelweg verlenen van toestemming het niet noodzakelijkerwijs halen.

CoinDesk reikte uit voor commentaar van verschillende Amerikaanse topbankinstellingen. Door de perstijd moesten we nog terug horen.

“Het voelde als een oerknal. Als, woah, Bank of America staat u nu toe om bitcoin te deponeren,” zei Allaire, hyperbolisch verwijzend naar de crypto-custody brief.

“Dit zijn langzaam brandende soorten dingen. Banken bewegen zich niet met de snelheid van crypto,” zei Allaire. Hoewel hij verwacht dat er een geleidelijk aantal banken zijn die openbaar maken dat ze de ruimte betreden, “als gevolg van een comfort rond deze financiële infrastructuur.”

Zullen er grote praktische veranderingen zijn voor de manier waarop fiat-backed stablecoins werken? Waarschijnlijk niet.

In een verklaring waarin de meest recente richtlijnen worden aangekondigd, merkte Acting Comptroller of the Currency and Coinbase alumnus Brian Brooks op dat de banken met of zonder expliciete toestemming al bezig zijn geweest met “stablecoin gerelateerde activiteiten waarbij miljarden dollars per dag betrokken zijn”.

En met de “grotere zekerheid op het gebied van regelgeving” die zijn agentschap heeft verstrekt, zullen er miljarden dollars meer komen aan stabiele muntemissies en transactievolumes, zo luidt de redenering.

“We zien een wereld waar tientallen miljarden dollars, uiteindelijk biljoenen, in omloop zijn met behulp van digitale dollarstabiliteits-munten,” zei Allaire. “Naarmate de hoeveelheid USDC in omloop toeneemt, hebben we meer bancaire capaciteit nodig.”

Momenteel worden alle USDC-reserves geparkeerd in het Amerikaanse Bancorp Asset Management (USBAM), een geregistreerde beleggingsadviseur en dochteronderneming van de Amerikaanse Bank National Association. Allaire ziet geen reden om die regeling onmiddellijk te schudden of nieuwe bankpartners toe te voegen.

Zie ook: Frances Coppola – De Stablecoin Surge is gebouwd op rook en spiegels

“Ik denk niet dat we ons hoofd er al omheen hebben gewikkeld en klaar zijn om te praten over wat dit betekent voor de industrie,” zei Becky McClain, directeur communicatie van Paxos, een andere toonaangevende uitgever van stablecoin, in een e-mail.

Andere emittenten van stablecoin, waaronder Gemini, hebben zich niet beschikbaar gesteld voor commentaar.

Hoewel de brief wel enige duidelijkheid verschaft over de aard van de fiat-reserves voor stablecoins, blijven verschillende industrieleiders onzeker over de fijnere details.

“We proberen er nog steeds achter te komen wat er hier precies aan de hand is. Ik zal u laten weten wanneer onze gedachten in orde zijn,” Neeraj Agrawal, directeur van communicatie Coin Center, een Washington D.C. – gebaseerde digitale activa openbaar beleid organisatie, zei over e-mail.

“Ik denk niet dat de mensen hebben gerealiseerd hoe potentieel verwarrend en verkeerd hoofd dit gehoste portemonnee detail in de recente OCC interpretatie zou kunnen zijn,” Coin Center Directeur van Onderzoek Peter Van Valkenburgh tweeted Dinsdag.

De OCC schrijft in de toelichting dat zij banken toestaat fondsen te beheren die in een “hosted” portemonnee worden bewaard, een adres dat in wezen de reserves van de desbetreffende stablecoin zou vertegenwoordigen. De waakhond voegt hieraan toe: “Wij richten ons momenteel niet op de bevoegdheid om stablecoin-transacties te ondersteunen die betrekking hebben op niet-gehoste portemonnees.

“Ongehoste portemonnees” lijken te verwijzen naar adressen die personen of bedrijven zouden controleren. Dit onderscheid heeft voor enige verwarring gezorgd, waarbij Coin Center’s Jerry Brito de vraag heeft gesteld of dit wijst op een mogelijk verbod op bankfirma’s die niet gehuisveste portemonnees ondersteunen.

“Je moet niet vergeten dat de OCC beperkte jurisdictie heeft,” zei Blockchain Association’s Smith. “Ze reguleren banken.” Hoewel Smith zei dat de lijn dubbelzinnig is, duwt ze terug op het idee dat het nutteloze implicaties kan hebben voor de grotere stablecoin markt.

“De OCC reguleert geen peer-to-peer transacties, zij reguleert transacties met betrekking tot het slaan en verbranden van stalmunten,” zei ze – een activiteit die een gehoste portemonnee met zich mee zou brengen. “Het is niet te zeggen dat je geen ongehoste portemonnees kunt hebben. Het zegt dat ze geen autoriteit hebben over ongehoste portemonnees.”

Het is duidelijk dat de technologie er is, maar de overheden zullen uiteindelijk een standpunt innemen over wat een aanvaardbaar niveau van anonimiteit is voor digitaal geld.

Verder zijn er nog vragen over wat een verhoogde bancaire aanwezigheid zou betekenen voor de privacy van de klant.

Volgens de richtsnoeren zullen de bij de banken aangehouden reserves voor stabiele valuta’s onderworpen zijn aan de nalevingsnormen van de Wet op het bankgeheim (BSA), de Patriot Act en andere anti-witwasvoorschriften.

In een wereld waar stablecoins deel uitmaken van ,,heersende stroming, dagelijks gebruik,” zal er ,,een evenwicht tussen het voldoen aan behoeften van nationale veiligheid en het houden van persoonlijke en commercià “le transacties privé moeten zijn,” Smith zei. De wetgeving heeft niet de richting aangegeven die dit kan nemen.

“Het debat is nog niet helemaal uitgespeeld,” zei ze. Allaire ging akkoord.

“Het is een beleidskwestie. Het is duidelijk dat de technologie er is, maar de overheden zullen uiteindelijk een standpunt innemen over wat een aanvaardbaar niveau van anonimiteit is voor digitaal geld,” zei hij. Allaire neemt een algemene doelgerichte kijk op digitale dollars: zeggen dat ze kunnen worden gebruikt voor alles wat een dollar wordt gebruikt voor het opnemen als onderpand in gemeentelijke obligaties, in handelsfinancieringsfacturen of om koffie te kopen in de bodega op de hoek.

“Ze zijn superkrachtige dollars,” zei Allaire. Met verhoogde programmeerbaarheid komt verhoogde nutswaarde. “Ik denk dat de gebruiksmogelijkheden goed blijven hangen bij alles wat we al hebben bedacht.”

Zie ook: Marc Hochstein – Geld herbestemd: Let’s Be Privacy Scolds

Het is een referentiekader dat lijkt overeen te komen met het standpunt van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) over fiat-backed stablecoins als een soort “store-of-value” in plaats van een investering.

Ook aangekondigd Maandag, zei de seconde of een bepaalde stalmunt onder hun jurisdictie valt een ,,feiten en omstandighedenbepaling” is. Het agentschap zei ook dat het bereid is om een ,,geen-actie” brief te publiceren, die de ontvanger zou verzekeren dat de regelgever geen handhavingsactie tegen het bedrijf zou brengen.

“De SEC zegt dat fiat-backed, volledig gereserveerde stalmunten geen effecten zijn,” zei Allaire, en voegde eraan toe dat het een “kom met ons praten en we zullen het verifiëren” aanpak. Terwijl dit de deur voor bedrijven zoals Cirkel opent om met seconde in dienst te nemen, beantwoordt het niet direct zijn vragen.

“Je kunt er niet te veel in lezen omdat er zo weinig in staat,” zei hij, “Dit roept meer vragen en zorgen op.” Een breed scala aan stablecoins kan in feite effecten zijn, inclusief die welke algoritmisch zijn afgeleid en die welke niet aantoonbaar volledig ondersteund zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *