Venezuela’s nieuwe Bitcoin-wet stelt mijnwerkers bloot aan Amerikaanse sancties

Kortom, Venezuela heeft effectief cryptocurrency mining genationaliseerd.

De verhuizing betekent dat mijnwerkers het risico moeten lopen om het doelwit te worden van Amerikaanse sancties.

Als mijnwerkers buiten de nationale pool werken, zijn ze onderworpen aan boetes en andere sancties.

De recente beslissing van de Venezolaanse regering om de Bitcoin-mijnbouw te reguleren heeft de regering van Nicolas Maduro in wezen een monopolie gegeven over de industrie en de bijbehorende onderdelen, van de verkoop van apparatuur tot de hosting.

Maar niemand is meer getroffen dan de mijnwerkers zelf. Ze zijn verplicht om deel te nemen aan een nationale mijnbouwpool en bevinden zich in een lose-lose situatie: Ze kunnen ervoor kiezen om de nieuwe Venezolaanse wet te overtreden door te delven met een privé zwembad. Of ze kunnen onderworpen worden aan Amerikaanse sancties voor het uitvoeren van economische activiteiten in samenwerking met de Venezolaanse regering.

Crypto ontmoet de politiek

In 2018 vaardigde president Donald Trump een decreet uit dat extra sancties tegen Venezuela en het regime van de linkse president, Nicolas Maduro, inhield.

In de beschikking wordt opgemerkt dat Venezuela in het verleden heeft getracht de sancties te omzeilen door de Petro uit te geven, een nationale cryptocentrale die ogenschijnlijk gebonden is aan de prijs van Venezolaanse olie en andere grondstoffen. Het bevel maakte duidelijk dat alle transacties die probeerden de Amerikaanse sancties te omzeilen, verboden waren. Het waarschuwde expliciet “elke persoon die eigendom is van, gecontroleerd wordt door of optreedt namens de regering van Venezuela”.

Het uitvoeringsbesluit heeft verschillende dienstverleners afgeschrikt, die ervoor hebben gekozen hun activiteiten in Venezuela te staken in plaats van mogelijkerwijs te vervallen in sancties die het werken met het banksysteem van het land bemoeilijkten. De meest recente om te vertrekken was Paxful, een populaire peer-to-peer Bitcoin uitwisseling, maar de lijst bevat Transferwise, Payoneer, Coinbase en Kraken.

Wat staat er in een adres?

Het meest controversiële deel van de nieuwe wet van Venezuela, artikel 19, verplicht mijnwerkers om deel te nemen aan een nationale digitale mijnbouwpool onder leiding van SUNACRIP, de National Superintendency of Cryptocurrencies. Het niet naleven van dit bevel stelt hen bloot aan boetes en/of andere sancties.

Telkens wanneer de Venezolaanse nationale pool een blok ontgint, moeten de verdiensten over alle leden worden verdeeld. Omdat Bitcoin transparant is, is het eenvoudig om te bepalen welke pool een bepaald blok heeft ontgonnen. Door middel van blokketenanalyse is het ook mogelijk om bij te houden hoe de verdiensten later zijn verdeeld. Dus een derde partij – zeg maar een beurs of de Amerikaanse overheid – kan een zwarte lijst maken en zelfs overgaan tot het in beslag nemen van adressen die aan die pool gekoppeld zijn.

Dat is een zet die José Angel Alvarez, voorzitter van Venezuela’s National Association of Cryptocurrencies (Asonacrip), niet voorziet. Hij vertelde Decrypt, ,,wij denken er geen uitvoerende orde of technologische, politieke, of financià “le blokkade is die blokkadetechnologie kan tegenhouden, zodat is het onmogelijk om transacties of adressen te blokkeren verbonden aan die nationale pool.”

Anibal Garrido, een professionele handelsinstructeur, is het daar niet mee eens. Hij vertelde Decrypt, “Ik denk dat de adressen met betrekking tot de pool negatief kunnen worden beïnvloed, vooral gezien het feit dat bedrijven zoals Chainalysis uitsluitend gewijd zijn aan het bijhouden van informatie in dat opzicht.”

Vorige maand heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bijvoorbeeld 280 cryptokredietrekeningen gekoppeld aan Noord-Koreaanse hackers en een klacht wegens verbeurdverklaring ingediend om de rekeningen in beslag te nemen, waardoor het voor de oorspronkelijke eigenaars moeilijk is om toegang te krijgen tot de activa binnen de onderneming. Kortom, als de DOJ op dezelfde manier tegen de Venezolaanse mijnwerkers heeft gehandeld, kunnen ze moeite hebben om hun digitale inkomsten te ruilen voor fiat.

Hi-ho, het is op weg naar het werk gaan we…

Voor alle duidelijkheid, met deze proclamatie legaliseert Venezuela de crypto-mijnbouw niet. In feite is de activiteit nooit illegaal geweest. Toch is crypto-mijnbouw niet geliefd bij de autoriteiten. Zoals Decrypt al eerder meldde, zijn crypto-mijnwerkers onderworpen aan invallen van de overheid en hebben ze hun uitrusting in beslag laten nemen. Sommigen hopen dat deze nieuwe wet een einde maakt aan die situatie, zelfs als dat betekent dat de zwembaden moeten worden veranderd.

“Wij mijnwerkers zullen ons overal aan aanpassen,” zei Juan Blanco, CEO van het crypto-centrische bedrijf BitData. “Wat we willen is produceren in dit nieuwe tijdperk, omdat het altijd winstgevend zal zijn voor de mijne in Venezuela.”

En Asonacrip bereidt een reeks gebeurtenissen voor om de wet te bespreken en veranderingen voor te stellen. “Volgende week doen we een open top waar verschillende specialisten over het onderwerp zullen praten”, zei José Angel Álvarez. Een van de mogelijke verbeterpunten is dat de wet “particuliere bedrijven in staat moet stellen om hun eigen zwembaden te bouwen”.

Jammer dat dat nu tegen de wet is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *