Visa-gegooide plaid heeft een verborgen passie voor DeFi

Visa-owned fintech enabler Plaid, die traditionele bankrekeningen verbindt met duizenden digitale platformen, waaronder crypto exchange Coinbase, werkt in alle rust samen met ten minste twee decentrale finance (DeFi) startups.

Plaid’s hoofd van de UK, Keith Grose, een voormalige Google portemonnee bouwer, heeft een visie voor hoe crypto (en DeFi) zal evolueren in combinatie met de fintech revolutie die zijn bedrijf naar verluidt aan het drijven is.

De firma heeft momenteel integraties met Dharma, de Uniswap-vriendelijke DeFi portemonnee met vroege steun van Coinbase en anderen; Teller Finance, de DeFi startup op zoek naar onbeveiligde leningen te brengen aan het Ethereum blockchain; en mogelijk andere.

Open bankieren en DeFi kan de evolutionaire ladder van de digitalisering op verschillende niveaus bezetten, maar Grose ziet een “gemeenschappelijke democratiserende stelling” als het gaat om de toegang tot en het gebruik van financiële activa.

“Ik denk dat het nog lang duurt voordat DeFi onderdeel wordt van de hoofdroute voor financiën, maar het is een echt spannende hoek en een die ik persoonlijk gepassioneerd ben,” vertelde Grose aan CoinDesk.

Toch zou niemand ontkennen dat DeFi een rek is voor reguliere fintech. Systemen die volledig openstaan voor iedereen, en waar de identiteit van de deelnemers in wezen verborgen zit achter een portemonnee-adres, vormen een probleem in de huidige digitale wereld. Maar mensen in Silicon Valley of Wall Street zijn niet dom, ze proberen hun eigen ontwrichting te beheren, en tot op zekere hoogte zelfs in te kopen. Neem bijvoorbeeld de manier waarop de onderneming heeft geprobeerd om blockchain te omarmen, of misschien de moeite die Visa heeft genomen om Plaid te verwerven.

Lees meer: Deze DeFi-groep wil de rijpheid van de landbouwraces op het gebied van opbrengst brengen.

Gewapend met een veelgebruikte API en een enorme uitgang van 5,3 miljard dollar eerder dit jaar dankzij Visa, is Plaid instrumentaal geworden in het openstellen van de financiering van de consument door het toestaan van transactiegegevens te delen met derde partij fintech-platforms.

Maar het overtuigen van banken om zich open te stellen voor fintech is nog maar het begin, zegt Grose, die crypto als een volgende logische stap ziet.

Krassen op het oppervlak

“We krabben alleen maar aan de oppervlakte van wat open bankieren kan doen, omdat het alleen betrekking heeft op betaalrekeningen,” zei Grose. “Ik denk dat het belangrijk is om mensen toegang te geven tot hun crypto activa en deze te gebruiken in combinatie met meer traditionele budgetteringstoepassingen, betalingstoepassingen. Er is geen reden waarom, op langere termijn, uw Coinbase account of uw Compound portemonnee niet zou kunnen worden opgenomen in dat, zodat u het kunt bijhouden en gebruiken in vele andere traditionele toepassingen”.

In Grose’s persoonlijke mening, “protocollen zoals Compound die een APY op crypto activa bieden zijn een lange tijd gekomen en zijn een echt spannende en super interessante stap, omdat dat is wanneer je begint te krijgen het punt van het hebben van het financiële ecosysteem en de hele ruimte voor kredietverstrekkers”.

Keith Grose, hoofd van UK bij Plaid Source: Plaid

Een ander gebied dat Grose opwindt is gedecentraliseerde derivatenbeurzen zoals de Andreessen Horowitz-backed dYdX.

“Wat je begint te zien, ten goede of ten kwade, zijn enkele aspecten van de traditionele, hightech handelsfirma’s die naar de retailbelegger aan de DeFi-kant komen,” zei Grose. “Daar zit gevaar in. Maar ik denk dat er uiteindelijk ook interessante democratiseringsaspecten zijn. Kan de gemiddelde persoon in de toekomst toegang krijgen tot financiële instrumenten die traditioneel moeilijk toegankelijk zijn als retailbelegger?

Stroomlijning DeFi

De praktische aspecten van wat Plaid kan doen, zelfs het verstrekken van een holistisch overzicht van al uw activa met real-time gegevens stromen in en uit een crypto handel die je net hebt gemaakt, bijvoorbeeld, blijft polen afgezien van DeFi, die het idee van decentrale uitwisseling (DEX’s) combineert met crypto leningen, het toevoegen van een steroïde schot van symbolische druppels om de liquiditeit te rijden.

Maar in de toekomst zou een fintech-loodgietersbedrijf als Plaid een rol kunnen spelen om de toegang tot rijken als DeFi minder ontmoedigend te maken, aldus Howard Krieger, CEO van digital asset lending platform Residual.

“Als iemand DeFi wil gebruiken, moet hij eerst een reeks vertrouwensoefeningen doen voordat hij kan meedoen,” zei Krieger. “Een bedrijf als Plaid kan een heleboel risico’s elimineren omdat ze informatie bezitten en de mogelijkheid hebben om verschillende partijen aan te sluiten; als Plaid al heeft geverifieerd wie ik ben, gaat dat KYC/AML-vereiste weg. Ik kan dus zien waar een loodgietersbedrijf als Plaid veel back-office processen kan stroomlijnen.”

Inderdaad, de reden dat Plaid een explosieve impact heeft gehad, zei Grose, is dat om applicaties als Venmo, Robinhood en Coinbase te bouwen, je gemakkelijk bankrekeningen moet kunnen verbinden, authenticeren en fondsen overmaken – en het bouwen van een gelikte gebruikerservaring hieromheen is essentieel.

“Als je nadenkt over wat nodig zal zijn voor DeFi om op te stijgen, is veel rond de gebruikerservaring en het toegankelijk maken van dit voor mensen die niet echt diep in crypto,” zei Grose. “Ik denk dat je gaat om te zien rollen voor spelers zoals wij, het helpen van het ecosysteem te ontwikkelen op langere termijn, omdat een van de dingen die DeFi tegenhouden is dat het nog steeds een heleboel werk om daadwerkelijk op te staan en te werken. Je moet vrij diep gaan in een kennisbank om echt aan de slag te gaan.”

Cambriummoeras

Het is moeilijk om te zien hoe de pseudonieme clusters van kredietverstrekkers en kredietnemers van DeFi traditionele fintechs zoals Funding Circle of SoFi, die vertrouwen op het weten van zo veel mogelijk over tegenpartijen op het platform zouden kunnen kruisbestuiven.

“Dat is zeker een probleem,” zei Grose. “Als alles verborgen is achter het portemonnee-adres, is dat volledig tegen de regelgeving die je moet hebben, in termen van het doen van leningen op elke vorm van institutionele of traditionele schaal. Op een gegeven moment zullen er bruggen moeten worden gebouwd.”

Maar zoals een recent opiniestuk over CoinDesk aangeeft, weet niemand wat er op het land zal kruipen en zich zal ontwikkelen vanuit het Cambriummoeras van de crypto.

Lees meer: Banks Are Toast, maar Crypto heeft zijn ziel verloren…

Voor Paul Brody, blockchain lead bij EY en mede-oprichter van Ethereum-based Baseline Protocol, is de prioriteit om DeFi aan de gang te krijgen met privacy, zodat ondernemingen het kunnen gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *