Waarom Bitcoin net tot $13K is gestegen in Wit-Rusland te midden van massale protesten

Bitcoin Waarom Bitcoin net tot $13K steeg in Wit-Rusland te midden van massale protesten

Wit-Rusland is een hete hangijzers van het grote Bitcoin-experiment geworden nu het land in een van zijn meest verontrustende civiele crises verkeert.

Vraagprijzen voor ’s werelds toonaangevende cryptocurrency naar marktkapitalisatie gaan hoger over peer-to-peer platforms. De gegevens van Paxful, een Bitcoin-marktplaats, laten zien dat mensen een premie van $2.500 vragen voor één eenheid van de cryptokralen. Terwijl de tarieven verschillen van de ene verkoper tot de andere, ligt de gemiddelde Bitcoin-prijs zoals op vrijdag in de buurt van $13.000.

De cryptocurrency wordt daarentegen verhandeld in het $10.500-$10.800 gebied in de VS.

Protesten

Wit-Rusland bevindt zich nu in het midden van een ernstige politieke en civiele onrust. De gewapende man van het land, Alexander Loekasjenko, is beëdigd als een terugkerende president te midden van aanhoudende massale protesten tegen zijn 26-jarige dictaat.

De 66-jarige politicus legde deze woensdag in een geheime ceremonie de eed af, zelfs toen het volk van Wit-Rusland en een deel van de wereldleiders de verkiezingen die hem aan de macht brachten “frauduleus” noemden. Sindsdien hebben honderdduizenden burgers zich aangesloten bij de stemmen in de straten voor zijn ontslag.

Ondertussen heeft de aanhoudende politieke onrust de Wit-Russische economie in een trieste staat achtergelaten. Volgens lokale berichten zijn de mensen massaal begonnen met het opnemen van geld van hun bankrekeningen. Ondertussen gaan arbeiders in staking en zijn IT-bedrijven van plan om elders te gaan werken.

“In de weken na de presidentsverkiezingen van 9 augustus zijn de Wit-Russen naar de banken gestroomd om hun roebelstortingen op te nemen en om te zetten in dollars en andere harde valuta’s”, meldt Belarus Digest, een lokaal dagblad.

De toekomst ziet er ook mager uit. Economen verwachten dat de Wit-Russische economie nog meer te lijden zal hebben onder het feit dat de centrale bank geen liquide middelen meer heeft om de nationale banken te ondersteunen. Ondertussen zou een gebrek aan vertrouwen in de regering de druk op het Wit-Russische rumoer op de achtergrond houden. Het zou kunnen gebeuren als steeds meer mensen het land verlaten of hun kapitaal elders parkeren.

Bitcoin groeit

Het is dezelfde periode waarin Bitcoin tegen het Wit-Russische rumoer is gegroeid, dat ook door de premietarieven. Dat duidt op een massale verschuiving in de richting van de cryptocrisis naarmate de burgerlijke onrust toeneemt.

Bewijsstukken zijn er ook in de vorm van nieuwe Bitcoin-initiatieven in Wit-Rusland. Een lokale non-profitorganisatie, BYSOL, bijvoorbeeld, helpt momenteel mensen die uit hun functie zijn ontheven omdat ze geprotesteerd hebben tegen het Loekasjenko-regime, door ze in Bitcoin te betalen. De groep heeft tot nu toe ongeveer 2 miljoen dollar aan donaties ingezameld.

Zaken als deze hopen ook andere demonstranten te waarschuwen voor Bitcoin en de belangrijke rol die het speelt bij het beschermen van zichzelf tegen elke vorm van door de overheid geleide repressie. Dat verklaart voor een deel waarom de tarieven op de Belaurisan p2p-markten deze week hoger zijn geworden.

BTC/USD handelde op het moment van dit schrijven tegen $10.694 op de Amerikaanse markten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *